JEROEN VAN DER DRIFT
CAMERAMAN
Aangesloten bij de NSC

SJOEMELEN MET VLEES
Regie: Sander Rietveld
Productie: Zembla

LEES MEER
Iedere dag worden er in Nederlandse slachthuizen honderdduizenden kippen, koeien, varkens en kalveren verwerkt voor de consumptie-industrie. Maar wat weten we eigenlijk van het hele vleesproductieproces? Hoe wordt de voedselveiligheid gecontroleerd? Keurmeesters vertellen in Zembla dat er poep zit op 30 tot 60 procent van de karkassen. Officieel moeten slachterijen die mest ruim wegsnijden van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd waardoor de bacterien over het hele karkas verspreid worden. Mega-slachterij Vion fraudeert met duurzaam Beter Leven Vlees zeggen medewerkers in Zembla. Gewoon vlees wordt onterecht van een duuraam logo voorzien. . Frank Dales, directeur Dierenbescherming zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn. Hij vindt dat VION strafrechtelijk moet worden vervolgd.